lördag 17 oktober 2015

Är du närvarande ?

Kan du till hundra procent vara fullt närvarande och fokusera på den personen du pratar med ? Om du kan det får du den du pratar med att känna sig sedd och bekräftad och att du är intresserad. Vi föräldrar måste kunna vara närvarande med våra barn under deras uppväxt om vi inte är det kan vi aldrig, aldrig någonsin ta igen de ögonblick som förlorats. Tänk på det när du blir distraherad i vårt samhälle där vi ständigt är uppkopplade.

Det är skrämmande att vi alla, stora som små verkar vara upptagna med tekniken runtomkring oss att vi faktiskt helt och fullt inte är så närvarande i nuet. Det är precis som om nätsamhället är vår tids socialisering. Har vi glömt bort att vara nu och här?

Genom alla dessa sociala medier har vi alltid tillgång till vänner men hur nära och djupa är egentligen dessa vänner via sociala medier? En tankeställare att fundera kring. Har du någon gång tänkt på hur tjejkvällar exempelvis ser ut nuförtiden ? Så fort vi får in maten, tar nästan alla upp sina mobiler och dokumenterar, lägger upp en status på Facebook med bilder och taggar alla som är med och skriver någon härlig status till detta. Men hur långt kan detta gå har jag funderat på senaste tiden. Blir vi inte alla stressade av denna ständiga uppkoppling? Många dokumenterar hela tiden under hela tjejmiddagen, lägger upp bild efter bild, svarar på kommentarer under middagen med de "vänner" som inte är med. Hallå!! Någonstans är det fe, totalt fel.

Borde vi inte lära oss att bara strunta i Facebook, lägga ifrån oss våra mobiler och verkligen umgås på riktigt som förr? Tänk vilka härliga konversationer och roliga samtalsämnen som kan komma upp. Många av oss (inklusive jag) och jag skäms när jag funderar en dag som denna, en lördag i oktober om hur vi använder Facebook, instagram etc och lägger upp status om hur mysigt och trevligt vi har det med vänner, familj, våra barn. Det ser finare ut än vad det är. Om det nu är så underbart som vi skriver på sociala medier, varför inte bara strunta i att lägga upp bilder, tagga vänner etc och börja njuta av ögonblicket, nu och här, på riktigt. Har vi tappat den där känslan vi förr hade inneboende att vara närvarande med våra vänner, barn och familjen? Vi borde alla försöka börja med en dag i veckan logga ut från alla sociala medier och verkligen umgås. Fokusera på de du har i din närhet för det är de som betyder något. Så idag lördagen den 17 oktober tänker jag ta en paus från Facebook och vara närvarande i livet.

2 kommentarer:

  1. Tack för ett väldigt bra inlägg. Det du tar upp här är väldigt viktigt och aktuellt. Närvarandet i nuet har absolut minskat och man ser överallt hur folk sitter med näsan i mobilen trots att de "umgås" med vänner. Jag har minskat min närvaro i sociala medier och det är jätteskönt faktiskt. :)

    Önskar dig en suverän helg!

    You Rock!!!

    http://klokegard.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra respons på mitt inlägg. Tycker själv att det är skrämmande med hur det blivit med sociala medier etc. Jag kommer definitivt att minska vara på sociala medier, framförallt Facebook. Önskar dig en trevlig kväll.

      Radera